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Re: Typisch slowenisch

Verfasst: 22. Mär 2012 11:03
von mimmi

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Ist ja heute leider nicht mehr so. Ich kann mich noch erinnern als meine Oma mit Kühen aus Feld gefahren ist. Ob zum Mist streuen, Heu reinhohlen,.... (Mein ich es nur,oder ist das Heu heute staubiger ? Als wir früher als Kinder auf dem Stall gespielt haben hab`ich keine Erstickungsanfälle bekommen. Alles mit Pestiziden verseucht.)
War schon eine Knochenarbeit, aber es waren alle Nachbarn da. Eine 5 l Flasche Wei und ein Glas, dass reihum ging. Selbstgebackenes Brot und Fleisch aus der Tüjo ( eingelegtes Fleisch :smile: ) Heute macht es bei meinen Eltern ein Nachbar, der alle Gerätschaften hat rucki zucki. :wink:

LG, mimmi

Re: Typisch slowenisch

Verfasst: 22. Mär 2012 19:43
von Tom
mimmi hat geschrieben:Ist ja heute leider nicht mehr so. Ich kann mich noch erinnern als meine Oma mit Kühen aus Feld gefahren ist. Ob zum Mist streuen, Heu reinhohlen,....
Doch schon, den kleinen Hang hinterm Haus (ehem. Weinberg, wurde aber nach dem Tot meines Schwiegervaters zurückgebaut. Jetzt ist es Wiese mit Stufen) mähen wir schon noch von Hand. Mach schon Spaß... :nicken: und viel :prost:

Gruß
Tom

Re: Typisch slowenisch

Verfasst: 22. Mär 2012 19:50
von MOMO
..radenska... :mrgreen:

Re: Typisch slowenisch

Verfasst: 22. Mär 2012 20:01
von Tom
MOMO hat geschrieben:..radenska... :mrgreen:
Zum Kopf abkühlen... :totlach:

Lasko natürlich... :prost:

Re: Typisch slowenisch

Verfasst: 18. Dez 2014 12:14
von stajerka
FIŽOL V PEČICI

pečena slanina ali kranjska klobasa ali dimljena rebrca
800 g rjavega fižola iz pločevinke
1 - 2 dl pelatov
2 srednje veliki čebuli
1 večji strok česna
1 žlica sladke paprike
čajna žlička ostre paprike
1 žlička vegete ali začinke
lovorjev list
peteršilj
ščepec šetraja
sol in poper po okusu
(feferon po želji)

Slanino narežemo na tanjše kose in jo popečemo, da postekleni, nato jo odstranimo in v preostali maščobi zasteklenimo čebulo (če je maščobe premalo, dolijemo malo olja), dodamo sesekljan česen in ko zadiši, dodamo odcejen in opran fižol. Premešamo, dodamo vegeto, sol, poper, sladko in ostro papriko, lovorjev list in peteršilj ter ščepec šetraja in prilijemo spasirane pelate.

Pokrijemo in dušimo približno 5 - 10 minut.

Vse skupaj stresemo v ognjevarne (glinene) posode za eno osebo, poravnamo z žlico in na vrh dodamo pečeno slanino oz klobase ali rebrca.

Pečemo pol ure pri 200 stopinjah (pečica naj bo že prej ogreta na to temperaturo).

Po 15 minutah pečenja vse skupaj premešamo, da je slanina oz. meso med fižolom (pokrita) in pustimo peči še 15 minut.Bild